U čast još jedne generacije maturanata Vrnjačke gimnazije

U Svečanoj sali Termomineralnog kupatila u Vrnjačkoj Banji, u ponedeljak, 17. juna 2019, ispraćena je još jedna generacija maturanata Vrnjačke gimnazije. U ovoj generaciji učenika četiri odeljenja (dva odeljenja opšteg smera, jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera i jedno odeljenje društveno-jezičkog smera), srednjoškolsko obrazovanje je uspešno završilo njih 75, te je ovo bila prilika da maturanti, njihovi roditelji, zvanice i nastavnici, u svečanom ambijentu i vedroj atmosferi zajedno sa svojim odeljenjskim starešinama Natašom Perović Dimitrijević, mr Dragoslavom Đurovićem, Slavoljubom Čkrebom i Marinom Čeperković, dostojanstveno obeleže kraj srednjoškolskog života. U umetničkom delu pograma, prisutnima su dobrodošlicu izvođenjem studentske himne poželeli članovi školskog hora pod dirigentskom palicom nastavnika muzičke kulture Igora Matića, a potom je prisutne u ime Gimnazije Vrnjačka Banja i u svoje lično ime pozdravila direktorka škole Dojna Stodić, dok se u ime Opštine Vrnjačka Banja, putem telegrama, koji je poslao u svome odsustvu, obratio predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović. Reči „Besmrtne pesme“ Mike Antića recitovala je Danica Karamarković, dok su se muzičkom numerom predstavili članovi muzičke sekcije. Svečanost je upriličena u slavu mladosti i kraja jedne etape u školovanju ovih mladih ljudi, a ovo je bila i prilika da se oni najbolji nagrade. Odličnim učenicima su uručene diplome i knjige, a vukovcima i učenicima koji su se posebno istakli tokom četvorogodišnjeg školovanja u pojedinim oblastima, kao i đaku generacije, posebne diplome i knjige. Nosioci Vukove diplome u ovoj generaciji su: 1. Anđela Dragojević, učenica IV-1 2. Ivona Petrović, učenica IV-1 3. Milica Šljivić, učenica IV-2 4. Vanja Bondžić, učenica IV-3 5. Jelena Vukojičić, učenica IV-3 6. Veljko Župac, učenik IV-3 7. Pavle Mladenović, učenik IV-3 8. Natalija Nešić, učenica IV-3 9. Andrija Protić, učenik IV-3 10. Petar Stojković, učenik IV-3 Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti računarstva informatike tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađen je učenik IV-3, Veljko Župac. Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti istorije tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađen je učenik IV-3, Andrija Protić. Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti filozofije i izrazito angažovanje u vannastavnim aktivnostima tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađena je učenica IV-2, Danica Karamarković. Posebnom diplomom za izrazito angažovanje u vannastavnim aktivnostima tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađena je učenica IV-1, Anđela Dragojević. Gimnazija Vrnjačka Banja, proglasila je đakom generacije za školsku 2018/2019. godinu, učenika koja se podjednakim angažovanjem istakao na svim takmičenjima i prirodne i društvene grupe predmeta, učenika IV-3, Petra Stojkovića.

Finale takmičenja iz matematike "Kengur bez granica 2019"

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, 9. juna 2019. godine, održano je finale takmičenja u matematici "Kengur bez granica 2019", za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije. 
Našu školu je predstavljao učenik 1. razreda, Kosta Župac, čiji je predmetni nastavnik matematike Brankica Prodanović. 

Treća nagrada na 41. Matematičkoj olimpijadi učenika srednjih škola

Na osnovu pristiglih rezultata sa 41. Matematičke olimpijade učenika srednjih škola (ekipno Državno takmičenje), održane 18. maja 2019. godine, učenik 4. razreda naše škole, Petar Stojković, osvojio je 3. nagradu u kategoriji učenika 4. razreda. 
Predmetni nastavnik matematike je Slavoljub Čkrebo.

Pohvala na “Danima ćirilice 2019”

Mihailo Čeperković, učenik I-2 odeljenja naše škole, osvojio je pohvalu za rad inicijalno slovo, na konkursu “Dani ćirilice 2019”. Svečana dodela nagrada je održana 25. maja 2019. godine u OŠ “Bora Radić” u Bavaništu, a tim povodom je Gimnaziji Vrnjačka Banja uručena zahvalnica za učešće na konkursu.

Republičko takmičenje iz biologije

Srpsko biološko društvo i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, organizatori su Republičkog takmičenja iz biologije za učenike srednjih škola koje se održalo u subotu 25. maja 2019. godine na Biološkom fakultetu u Beogradu. Našu školu je predstavljao učenik 4. razreda Petar Stojković. Predmetni nastavnik biologije je Gorica Končar.

Dva druga i jedno treće mesto na Smotri učeničkog likovnog stvaralašta za učenike srednjih škola

Republičke smotre đačkih likovnih radova osnovnih i srednjih škola organizuje i realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Udruženje likovnih pedagoga Srbije. Mesto za prijem radova i izložbe određuje Udruženje likovnih pedagoga Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Smotre đačkih likovnih radova imaju isti rang sa takmičenjima iz drugih oblasti i organizuju se isključivo na republičkom nivou.
Za školsku 2018/2019. godinu, na Republičkoj smotri učeničkih radova u kategoriji srednjoškolaca, u oblasti fotografije 2. mesto je osvojio Marko Saramandić, učenik II-3, Gimnazije Vrnjačka Banja, likovni pedagog:  Biljana Marković Kraguljac.
U oblasti kaligrafije 2. mesto je osvojila Isidora Otović, učenica III-4 Gimnazije Vrnjačka Banja, a 3. mesto Miljana Todorović, učenica II-3 Gimnazije Vrnjačka Banja, likovni pedagog: Biljana Marković Kraguljac.

Mesec otvorenih vrata

U periodu od 27.05. do 31.05.2019. od 11 do 12 časova i u periodu od 03.06. do 15.06.2019. od 16 do 17 časova, učenici i nastavnici Gimnazije Vrnjačka Banja pozivaju zainteresovane učenike osnovnih škola i njihove roditelje na „Mesec otvorenih vrata”.
Zainteresovani će moći da “zavire” u naš gimnazijski svet, informišu se o gimnazijskim smerovima, razbiju zablude o teškom nastavnom planu i program, saznaju sve što ih interesuje u vezi reforme gimnazija, kao i da se upoznaju sa novinama u polaganju Državne mature.

 Dan otvorenih vrata 2019

Novine u polaganju Državne mature

Svi srednjoškolci, bez obzira na to da li žele da nastave školovanje ili ne, polagaće državnu maturu, koja će istovremeno biti i završni i prijemni ispit. Doneseni su pravilnici koji obavezuju svakog učenika koji se školuje na ispit – Državne mature. Svi učenici koji su upisani u 1. razred srednje škole, od školske 2017/2018.godine, zavisno koju školu završavaju, na kraju školovanja će imati opštu, stručnu ili umetničku maturu.
Poput male i veliku, odnosno,  državnu maturu, srednjoškolci će polagati u svojoj školi. I to - obavezno srpski jezik i matematiku, a ostale predmete, čiji broj nije ograničen, biraće sami.
Prva generacija koja će srednju školu završiti po novom sistemu sada ide u drugi razred. U toku naredne školske 2019/2020. godine trebalo bi da dobiju zbirke pripremnih zadataka, a u martu školske 2019/2020. i novembru školske 2020/2021. čekaju ih probe državne mature.
Državna ili velika matura se u srednjim školama zvanično uvodi u školskoj 2020/2021. godini i njome bi prijemni ispiti na najvećem broju fakulteta bili ukinuti, kao obavezni deo završetka školovanja učenika.
Prema zamišljenoj/osmišljenoj koncepciji, test na državnoj mature će imati 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa. Ispit će trajati četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka Testovi će biti zasnovani na osnovu opštih standarda postignuća učenika, pa se očekuje da osnovni nivo savlada 80 odsto đaka, srednji oko 40 odsto i napredni do 30 odsto. Matura će se polagati istog dana u celoj Srbiji, i to u junu i u avgustu.
Gimnazijalci će polagati ispite iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i iz predmeta po izboru. Učenici srednjih stručnih škola moći će da upišu odgovarajuće fakultete, ali je pitanje da li će fakulteti vrednovati stručni ispit sa državne mature ili će tražiti dodatnu proveru znanja.
Gimnazijalci, kojih je trenutno 25 odsto, polažu tzv. opštu maturu. Jedan dan rešavaju test iz srpskog, drugog dana iz matematike, a trećeg predmet po izboru sa liste od sedam opcija.
Stečeni bodovi na takvoj maturi će biti ulaznica za fakultete. Propisane standarde koji su navedeni u Pravilniku, zadovoljavaju potpuno učenici koji završe gimnaziju, jer se u potpunosti poklapaju sa gimnazijskim planom i programom.

Maturski ples 2019

Manifestacija pod nazivom "European Quadrille Dance Festival" ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu bio je grad Kraljevo, posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, a od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.
Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa "Slepi miš", a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00).
Bez obzira što je to ozbiljna muzika maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope.
Ove godine manifestacija se održala 17. maja na trgu kod biblioteke u Vrnjačkoj Banji, a učestvovalo je oko 150 maturanata Gimnazije i Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika. Glavni predstavnik PS Slovenije za izvođenje ovog programa za Srbiju je Plesni klub "La Luna" iz Jagodine.
Maturanti su plesali i u Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.
Neka svoj maturski ples ova generacija rođena 2000. godine, pamti po tome kako je „mladost nešto što imaju samo mladi, a znaju da cene samo stariji“.

41. Matematička olimpijada srednjih škola

U Hemijsko-tehnološko prehrambenoj školi u Beogradu, 18. maja, održano je ekipno prvenstvo srednjih škola Republike Srbije u matematici.
Ekipa naše škole se predstavila u sastavu: Kosta Župac, učenik I-3, Ivona Ivanović, učenica II-3, Sara Babić, učenica III-1 i Petar Stojković, učenik IV-3.
Predmetni nastavnici matematike su: Brankica Prodanović, Mara Stevanović i Slavoljub Čkrebo.
Saopštenje rezultata izvršiće se u roku od 10 do 12 dana od dana održavanja takmičenja.

 

 

Obaveštenja

Динамика активности у периоду од 20.08. до 31.08.2019.год.

 

Opširnije...

Одабрани уџбеници 2019/2020.

 

Dokumenti:
Odabrani udžbenici 19.-20.
Datum 21-06-2019 09:05:26 Veličina Dokumenta 67.53 KB Download 74 Download

Распоред полагања испита ванредних ученика

АВГУСТОВСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКE 2018/19. ГОДИНE


А. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

ПЕТАК 25.08.2019. ГОДИНЕ       08:00-МАТЕМАТИКА

Б. УСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

УТОРАК 20.08.2019. ГОДИНЕ     09:00-ФИЗИКА

СРЕДА 21.08.2019. ГОДИНЕ     09:00-ХЕМИЈА

ЧЕТВРТАК 22.08.2019. ГОД.    09:00-РАЧУНАРСТВО И ИНФОРМАТИКА 

ПОНЕДЕЉАК 26.08.2019. ГОД.     09:30-МАТЕМАТИКА                                                                               Напомена: Могућа је корекција наведених термина у зависности од обавеза чланова комисије.

Распоред полагања поправних испита

АВГУСТОВСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2018/19. ГОДИНЕ  

А. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

ПЕТАК, 23.08.2019. ГОДИНЕ
8.00 - МАТЕМАТИКА/ I1,II2,II3,III2
8.00 - ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК/ II4

Б. УСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

ПОНЕДЕЉАК, 26.08.2019. ГОДИНЕ
8.00 - МАТЕМАТИКА/ I1,II2,II3                                                                                                                             8.00 - ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК/ II4                                                                                                                               9.30 - МАТЕМАТИКА/ III2

УТОРАК, 27.08.2019. ГОДИНЕ
8.00 - ХЕМИЈА/ I4,II2,II4

СРЕДА, 28.08.2019. ГОДИНЕ
8.00 - БИОЛОГИЈА/ II4,III2

 

Распоред полагања разредних испита ученика I и III разреда у августовском испитном року

А. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

ПЕТАК 23.08.2019. ГОДИНЕ
8.00- МАТЕМАТИКА

Б. УСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

ПОНЕДЕЉАК 26.08.2019. ГОД                                           8.00- МАТЕМАТИКА I2                                              8.30- МАТЕМАТИКА III3                                         9:00- МАТЕМАТИКА III1
СРЕДА 28.08.2019. ГОДИНЕ
8.00- БИОЛОГИЈА

Промена смене

У понедељак 02.09.2019.год. је почетак школске 2019/2020.године. О гимназијској смени бићете благовремено обавештени.

 

Twitter nalog Gimnazije

Najnovije vesti sa sajta škole od sada možete pratiti i preko Twittera. 

Gimnazija Vrnjačka Banja @news-gvb

 

Koliko do zvona?

Pre podne

1. čas 07:30 - 08:15
2. čas 08:20 - 09:05
3. čas 09:25 - 10:10
4. čas 10:15 - 11:00
5. čas 11:05 - 11:50
6. čas 11:55 - 12:40

Posle podne

1. čas 13:30 - 14:15
2. čas 14:20 - 15:05
3. čas 15:25 - 16:10
4. čas 16:15 - 17:00
5. čas 17:05 - 17:50
6. čas 17:55 - 18:40

Psiholog

Termini za razgovore sa učenicima koji se obrate za savet su svakog četvrtka u toku velikog odmora i u međusmeni. Po potrebi će se zakazivati i drugi termini.


Javne nabavke