Poslovni izazov 2019

U Preljini je 6. novembra održano Regionalno takmičenje u preduzetničkim veštinama - Poslovni izazov, na kome je učestvovalo oko 100 srednjoškolaca iz 25 srednjih škola jugozapadne Srbije. Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansira UniCredit banka, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Univerzitet Metropolitan.
Uz pomoć biznis mentora, petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola, osmišljavali su rešenje problema i kreirali biznis plan, a potom se putem trominutne prezentacije predstavili članovima žirija i publici.
Našu školu su predstavljali Ognjen Jovanović, učenik II-3, Pavle Kotlajić i Marko Saramandić, učenici III-3, u pratnji stručnog saradnika škole Marije Stoiljković.

Jednodnevni izlet u Beograd, odlazak na Sajam knjiga i u pozorište Madlenijanum

Jednodnevni izlet do Beograda, realizovan je 26. oktobra 2019. i u okviru njega je realizovana poseta 64. Sajmu knjiga, kao i prisustvo predstavi u opera&teatru „Madlenijanum“.
Na izlet je pošlo 49 učenika, prvenstveno učenika prvog razreda koji pohađaju časove izbornog predmeta Jezik, mediji i kultura i 3 profesora (organizatori i realizatori izleta: Biljana Marković Kraguljac, Slađana Opačić i Danijela Brđović).
Tokom trosatnog boravka na 64. Sajmu knjiga, učenici su sproveli anketu na uzorku od 100 ljudi/posetilaca Sajma knjiga u okviru zadatka koji im je postavljen u svrhu istraživanja i analitike predmeta Jezik, mediji i kultura (analiza na časovima u školi), a bili su u prilici i da se upoznaju sa novinama u pogledu izdavaštva u Srbiji i regionu.
Nakon toga, gradskim prevozom su došli u Zemun, gde su u okviru dvosatnog slobodnog vremena imali priliku da upoznaju ovaj deo Beograda, staro gradsko jezgro, Zemunski kej, šetalište.
U večernjim časovima, od 19.30, usledila je tročasovna čarolija u vidu najigranijeg mjuzikla „Jadnici“ („Les Miserables“) u opera&teatru „Madlenijanum“, nastalom po istoimenom romanu Viktora Igoa, u režiji Nebojše Bradića, sa nosiocima uloga: Nebojšom Dugalićem, Dejanom Lutkićem, Natašom Marković, Slavenom Došlom, Srđanom Timarevim i mnogobrojnim drugim umetnicima. Peva se, glumi i izražava na engleskom jeziku, nema ni jednu izgovorenu rečenicu – sve je pevano, žanrovski ima elemenata i opere i mjuzikla u sebi. Malo je reći da su učenici bili oduševljeni prizorima koji su se pred njima smenjivali, istorija pretočena u sve ono što samo pozorište može da pruži: u boje, svetlo, pesmu, igru, ali i pravu dramu.  
Opšti je utisak da ovakve izlete treba češće realizovati/sprovoditi jer su spoj lepog i korisnog, kulture i životne realnosti.Prvo mesto na Okružnom takmičenju iz stonog tenisa

U sali Osnovne škole “Dimitrije Tucović” u Kraljevu, u četvrtak, 24.10.2018. godine, sa početkom u 9 časova, održano je Okružno takmičenje u stonom tenisu za učenike srednjih škola sa teritorije Raškog okruga.
Učenice naše škole su ostvarile sledeći plasman:

  • pojedinačno: Dejana Gudžić III/1 - I mesto.
  • ekipno: Dejana Gudžić III/1 i Jana Dimitrijević II/4 - I mesto ekipno.

Pravo da našu školu predstavljaju na Republičkom takmičenju u stonom tenisu ostvarila je Dejana Gudžić u pojedinačnoj konkurenciji, kao i ženska ekipa naše škole u sastavu Dejana Gudžić i Jana Dimitrijević.
Nastavnik zadužen za rad sa učenicama je Nenad Đurakić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

Ekskurzija učenika III razreda, Severna Italija

Učenicima 3. razreda Gimnazije Vrnjačka Banja, njihovim razrednim starešinama (Biljani Marković Gočanin, Gorici Končar, Mari Stevanović i Slađani Opačić) i direktorki škole Dojni Stodić, svu svoju lepotu Severna Italija je pokazala u periodu od 14. do 19. oktobra tekuće školske godine. Poznata po prelepim pejzažima i gradovima koji datiraju iz srednjeg veka, ostavila ih je bez daha svakim danom, iznova i iznova.
U regiji Veneto dočekao ih je turistički gradić, Lido di Jesolo, koji im je bio domaćin dva dana/dve večeri (prvo i poslednje noćenje). Montekatini, gradić - banja ih je ugostio dve noći, a Rimini, čuveno italijansko letovalište, pružilo im je gostoprimstvo na jednu noć.
Na ovoj šestodnevnoj ekskurziji, bili su u mogućnosti da se upoznaju sa čarima Venecije, San Marina, Sirmionea, Pize, Firence, Verone, Trsta.
U šetnji Venecijom, kraljicom Jadrana, vratili su se u doba Mletačke republike zahvaljujući Trgu Svetog Marka, Duždevoj palati, Crkvi Sv. Marka, Mostu uzdaha. Posetili su Pizu, katedralni trg u čijem se sklopu nalaze Duomo katedrala, krstionica i krivi toranj, u svoj njegovoj raskoši. Obilazak San Marina je podsećao na penjanje uz tvrđavu. Tu su se nalazile mnoge crkve i muzeji, od kojih je poznatiji muzej „Tortura“, kao i statua Đuzepea Garibaldija. Firenca im je potvrdila epitet ’grada mladih’, stanište Danteovog sveta i Mikelanđelove umetnosti, kao i mnogih zanimljivih crkava i galerije na otvorenom u kojoj se nalaze poznate skulpture. Verona, mesto poznatom po ljubavnom paru iz Šeksirove drame, „Romeo i Julija“ „otvorila“ im je Julijinu kuću, Julijin balkon, kao Julijinu statuu koja se nalazi u dvorištu vrta. Trst ih je dočekao svojim Grande Kanalom, zonom Ponte Roso i Trgom Ujedinjene Italije, ali je najveći utisak na njih ostavila pravoslavna crkva Sv. Spiridona.

Moda u Vrnjačkoj Banji (1900 - 1970)

U sklopu manifestacije "Nedelja kulture" u salonu vrnjačke biblioteke, 15. oktobra 2019, prisutni su bili u mogućnosti da prošetaju kroz vrnjački korzo 20. veka. O modi u Vrnjačkoj Banji u periodu između 1900. i 1970. godine govorila je Marija Aćimović - kustos Muzeja banjskog lečenja, koja je letos na ovu temu priredila uličnu izložbu, postavljenu u parku preko puta bioskopa. Izložba je nosila naziv "Vrnjci su uvek u modi" i bila je koncipirana u vidu modnog žurnala.
Nakon Marijinog izlaganja, prisutni su imali privilegiju da uživaju u vremeplovnoj modnoj reviji, čiji su glavni akteri bili učenici vrnjačke Gimnazije, polaznici predmeta "Umetnost i dizajn", koji vodi nastavnik likovne kulture Biljana Marković Kraguljac.

CodeWeek 2019

Učenje programiranja nam pomaže da razumemo svet oko nas koji se svakog dana sve brže menja. S tim u vezi je ustanovljena Evropska nedelja programiranja (EU Code Week) kao inicijativa koja ima za cilj da se programerska pismenost kod dece razvija na privlačan i zabavan način. Ove godine je Evropska nedelja programiranja u periodu od 5. do 20. oktobra.

Gimnazija Vrnjačka Banja već dugi niz godina daje svoj doprinos u popularizaciji računarske pismenosti u svim oblicima, pa je povodom EU nedelje programiranja organizovana radionica (ove godine u saradnji sa OŠ Mladost, Vrnjci) pod nazivom "Quo Vadis, Robote?". Učenici su se upoznali sa MBlock softverom i MBot robotima kako na hardverskom tako i na softverskom planu. Naučili su da povežu MBot robot sa računarom, da ga programiraju i ubace napisan program u memoriju robota, a sve to kroz igru i zabavu.

Mentori i predavači su bili nastavnici Računarstva i informatike, Marina Čeperković i Srđan Kušaković.
Zahvaljujemo se OŠ Mladost, Vrnjci na nesebičnoj pomoći u organizaciji ove radionice.

“Italia, amore mio” – maturska ekskurzija 2019.

Kraj septembra i početak oktobra, po nekom nepisanom pravilu, rezervisani su za realizaciju maturske ekskurzije. Ni ove godine to nije bio izuzetak, jer se ekskurzija učenika IV razreda realizovala u periodu od 30. septembra do 04. oktobra 2019. godine.
Tokom petodnevne ekskurzije, vrnjački gimnazijalci, maturanti, zajedno sa četvoro odeljenjskih starešina (Biljana Rsovac, Milena Stanković, Ivan Burmaz i Nenad Đurakić) i direktorkom škole, Dojnom Stodić, upoznali su se sa čarima Venecije, Verone, Sirmionea, Padove, Lido di Jesola, Trsta.
Za većinu je ovo bila prilika da se po prvi put upoznaju sa kulturom, znamenitostima, društvom i običajima Italije, pa su uživali u svim čarima koje ovaj krajolik ima da pokaže i prikaže.

Poseta Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Učenici 2. razreda Gimnazije Vrnjačka Banja su u okviru predmeta jezik, mediji i kultura i umetnost i dizajn, 02.10.2019. godine, posetili Srpsku akademiju nauka i umetnosti u Beogradu. Uz stručno vođenje, učenici su bili u prilici da se upoznaju sa istorijatom SANU-a, njenim osnivačima, predsednicima, kao i sa istorijatom zgrade u kojoj se Akademija nalazi. Nakon toga učenici su posetili svečanu salu, biblioteku, stalnu postavku medalja, legate Olge Jevrić i Branka Ćopića gde su im kustosi održali kratka predavanja. Za kraj posete učenici su u galeriji SANU-a pogledali umetničke slike našeg poznatog slikara Ljube Popovića. Slobodno vreme učenici su iskoristili za šetnju Knez Mihajlovom ulicom i Kalemegdanom.
Organizatori i realizatori izleta/stručne posete su Katarina Romanov i Biljana Marković Kraguljac.

"Dani šumskog velnesa - Goč 2019"

U organizaciji lokalne samouprave, Udruženja građana „Gočki krug“, Turističke organizacije Vrnjačke Banje, uz podršku ovdašnjeg Sportskog i Avanturističkog centra, na planini Goč održana je prva manifestacija „Dani šumskog velnesa 2019“.
Promociju staze za šetnju i trčanje u dužini od 2,1 kilometara uveličali su poznati atletičari, maratonci, Olivera Jevtić, naša proslavljena atletičarka - maratonka, državna rekorderka i učesnica pet Olimpijskih igara i Stenli Kiprut iz Kenije, olimpijski šampion i svetski rekorder iz Ria na 3000 m, uz učešće više od 100 vrnjačkih osnovaca i srednjoškolaca, ljubitelja prirode, zdravih stilova života i rekreacije. Za njih je organizovana šetnja koja je uključila „kupanje” u šumkom vazduhu, a za zainteresovane i branje i degustacija jestivih samoniklih biljaka i šumskih plodova.
Zbog svih karakteristika, Goč se preporučuje anemičnim osobama, onima koji imaju slab imunitet, svima koji su izloženi svakodnevnom stresu i kojima je potreban odmor, mir i priroda. Ova planina je pravi mali raj na zemlji koji će svakoga preporoditi. Sa svojih 1.000 metara nadmorske visine, Goč pruža idealne uslove za oporavak svih onih koji imaju problema sa bolestima modernog doba, tako da sve veći broj gostiju otkriva blagodeti ove planine. 
Doprinos ovoj manifestaciji su dali i učenici 1. i 2. razreda naše škole svojim učešćem u okviru izbornog predmeta zdravlje i sport. Predmetni nastavnici su Nataša Perović Dimitrijević i Gorica Končar.

Javni čas vežbanja "Pokret za osmeh"

Povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, u ponedeljak 9. septembra, organizovan je javni čas vežbanja "Pokretom za osmeh". Čas su vodili fizioterapeuti i diplomirani profesori fizičkog vaspitanja SB Merkur.
Učešće u realizaciji ove aktivnosti su imali i učenici 1. i 2. razreda Gimnazije Vrnjačka Banja, u okviru izbornog predmeta zdravlje i sport.
Predmetni nastavnici su Nataša Perović Dimitrijević i Gorica Končar.

Obaveštenja

Blok nastava

IV-1 ima blok u utorak, 12.11.2019. - početak je u 12.45.

IV-2 ima blok u sredu, 13.11.2019. - početak je u 12.45.

IV-3 ima blok u četvrtak, 14.11.2019. - početak je u 12.45.

IV-4 ima blok u petak, 15.11.2019. - početak je u 12.45.

 

Одабрани уџбеници 2019/2020.

 

Dokumenti:
Odabrani udžbenici 19.-20. HOT
Datum 21-06-2019 09:05:26 Veličina Dokumenta 67.53 KB Download 477 Download

Промена смене

У понедељак 11.11.2019. године је промена смене. Наредне две недеље настава у Гимназији ће се одвијати у ПРЕПОДНЕВНОЈ смени.

 

Twitter nalog Gimnazije

Najnovije vesti sa sajta škole od sada možete pratiti i preko Twittera. 

Gimnazija Vrnjačka Banja @news-gvb

 

Испитни рокови за ванредне ученике

ИСПИТНИ РОКОВИ ШКОЛСКE 2019/20. ГОДИНE

ОКТОБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 30.09.-04. октобра
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 21.-31. октобра
ДЕЦЕМБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 11.-15. новембра
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 02.-13. децембра
ФЕБРУАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 20.-24. јануара
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 18.-28. фебруара
АПРИЛСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 23.-27. марта
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 21.-30. априла
ЈУНСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 18.-22. маја
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 01.-12. јуна
АВГУСТОВСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА 06.-10. јула
ДАТУМ ПОЛАГАЊА 20.-31. августа.

Koliko do zvona?

Pre podne

1. čas 07:30 - 08:15
2. čas 08:20 - 09:05
3. čas 09:25 - 10:10
4. čas 10:15 - 11:00
5. čas 11:05 - 11:50
6. čas 11:55 - 12:40

Posle podne

1. čas 13:30 - 14:15
2. čas 14:20 - 15:05
3. čas 15:25 - 16:10
4. čas 16:15 - 17:00
5. čas 17:05 - 17:50
6. čas 17:55 - 18:40

Psiholog

Termini za razgovore sa učenicima koji se obrate za savet su svakog četvrtka u toku velikog odmora i u međusmeni. Po potrebi će se zakazivati i drugi termini.


Javne nabavke