Javni čas vežbanja "Pokret za osmeh"

Povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, u ponedeljak 9. septembra, organizovan je javni čas vežbanja "Pokretom za osmeh". Čas su vodili fizioterapeuti i diplomirani profesori fizičkog vaspitanja SB Merkur.
Učešće u realizaciji ove aktivnosti su imali i učenici 1. i 2. razreda Gimnazije Vrnjačka Banja, u okviru izbornog predmeta zdravlje i sport.
Predmetni nastavnici su Nataša Perović Dimitrijević i Gorica Končar.

Poseta prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića

Dvodnevni izlet, Tara 2019. godine

Za članove sindikata Gimnazije Vrnjačka Banja organizovan je dvodnevni izlet 30-31. avgusta 2019. godine, na relaciji Vrnjačka Banja - Mokra Gora - Tara - manastir Rača - Užice - Vrnjačka Banja.

Studijsko putovanje nastavnika Gimnazije Vrnjačka Banja Ljubljana, 24-26 jun 2019, Waldorfska škola

U novembru 2018. godine stigao je poziv na adresu Gimnazije Vrnjačka Banja. Naime, direktorka škole i gimnazijski kolektiv su dobili poziv od Gimnazije iz Ljubljane da u narednom periodu nastavnici Vrnjačke gimnazije planiraju odlazak u Ljubljanu u cilju razmene iskustava. Kolektiv i direktorka Gimnazije Vrnjačka Banja su odlučili da bi bilo poželjno da se ta poseta pretvori u radni seminar.
Trodnevno putovanje je imalo za cilj upoznavanje sa konceptom škole, tj. na kojim principima se temelji rad Waldorfske  škole koja se nalazi u centru Ljubljane. Ljubazni domaćini na čelu sa direktorom škole gospodinom Iztokom Kordišem, kao i pedagogom škole i predmetnim nastavnicima su organizovali prijem dobrodošlice u prostorijama škole.
Najpre su prisutne upoznali sa konceptom škole, na kojim principima se temelji rad Waldorfske škole, što je za sve bila velika novina u školstvu, potom su obišli i zgradu u kojoj se odvija nastava za sve uzraste.
Akcenat posete je bio na konceptu polaganja državne mature, koja je u Sloveniji zastupljena već 25 godina. U pozdravnom govoru direktora moglo se čuti nešto više o školi domaćinu.
Današnje Waldorfske škole su utemeljene na načelima koje propagiraju: orijentaciju nastavnih sadržaja na duhovne potrebe i duševni razvoj učenika, snažni naglasak na nastavu umetnosti i ručni rad, koedukaciju polova i dece iz različitih socijalnih sredina i slojeva, prelaženje u viši razred bez ocena i ponavljanja, organizaciju nastave po epohama, saradnju nastavnika i roditelja na zajedničkim vaspitnim zadacima. U nastavnim aktivnostima važno mesto zauzima i euritmija koja ujedinjuje muziku, govor, telesne vežbe i scenski izraz.
U školi nema udžbenika. Polazi se od pretpostavke da sve što mladi treba da  nauče mogu naučiti u objektivnoj stvarnosti. Udžbenike zamenjuju učeničke sveske koje se popunjavaju crtežima i tekstom o onome što su videli ili čuli tokom školske godine. Na kraju godine ispisana i iscrtana sveska specifičan je udžbenik nastao kao rezultat aktivnosti učenika i nastavnika.
Velika pažnja posvećuje socijalizaciji mladih. Učenikovo napredovanje se prati i komentariše na sastancima razrednog kolektiva, uz česte susrete učitelja i roditelja, te prilično opširnim opisima (izveštajima) aktivnosti svakog učenika na kraju školske godine. Neguje se i praksa da razredni učitelj bar jednom godišnje (unapred najavljeno) poseti roditeljski dom učenika kako bi upoznao životne uslove i razgovarao sa roditeljima o učenju deteta i uopšte o organizaciji života i rada u školi. Osim takve veze roditelja sa školom i učiteljima, povremeno se organizuju dani roditelja u školi sa veoma bogatim programom, a roditelji prema mogućnostima i interesu učestvuju u organizaciji aktivnosti u školi (uređenje škole, izdavanje školskog časopisa, rad biblioteke i sl.).
Bila je ovo prilika da se na najbolji mogući način prezentuje i Srbija sa svojim velikim kulurno istorijskim nasleđem, ali akcenat je bio na samoj Vrnjačkoj Banji i višedecenijskom postojanju Gimnazije. Bila je ovo prilika i da se upoznaju čari LJubljane, koja je i pored visokih dnevnih temperatura imala čime da se podiči.

Akcija "Naše dvorište - naše sklonište"

U čast još jedne generacije maturanata Vrnjačke gimnazije

U Svečanoj sali Termomineralnog kupatila u Vrnjačkoj Banji, u ponedeljak, 17. juna 2019, ispraćena je još jedna generacija maturanata Vrnjačke gimnazije. U ovoj generaciji učenika četiri odeljenja (dva odeljenja opšteg smera, jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera i jedno odeljenje društveno-jezičkog smera), srednjoškolsko obrazovanje je uspešno završilo njih 75, te je ovo bila prilika da maturanti, njihovi roditelji, zvanice i nastavnici, u svečanom ambijentu i vedroj atmosferi zajedno sa svojim odeljenjskim starešinama Natašom Perović Dimitrijević, mr Dragoslavom Đurovićem, Slavoljubom Čkrebom i Marinom Čeperković, dostojanstveno obeleže kraj srednjoškolskog života. U umetničkom delu pograma, prisutnima su dobrodošlicu izvođenjem studentske himne poželeli članovi školskog hora pod dirigentskom palicom nastavnika muzičke kulture Igora Matića, a potom je prisutne u ime Gimnazije Vrnjačka Banja i u svoje lično ime pozdravila direktorka škole Dojna Stodić, dok se u ime Opštine Vrnjačka Banja, putem telegrama, koji je poslao u svome odsustvu, obratio predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović. Reči „Besmrtne pesme“ Mike Antića recitovala je Danica Karamarković, dok su se muzičkom numerom predstavili članovi muzičke sekcije. Svečanost je upriličena u slavu mladosti i kraja jedne etape u školovanju ovih mladih ljudi, a ovo je bila i prilika da se oni najbolji nagrade. Odličnim učenicima su uručene diplome i knjige, a vukovcima i učenicima koji su se posebno istakli tokom četvorogodišnjeg školovanja u pojedinim oblastima, kao i đaku generacije, posebne diplome i knjige. Nosioci Vukove diplome u ovoj generaciji su: 1. Anđela Dragojević, učenica IV-1 2. Ivona Petrović, učenica IV-1 3. Milica Šljivić, učenica IV-2 4. Vanja Bondžić, učenica IV-3 5. Jelena Vukojičić, učenica IV-3 6. Veljko Župac, učenik IV-3 7. Pavle Mladenović, učenik IV-3 8. Natalija Nešić, učenica IV-3 9. Andrija Protić, učenik IV-3 10. Petar Stojković, učenik IV-3 Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti računarstva informatike tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađen je učenik IV-3, Veljko Župac. Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti istorije tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađen je učenik IV-3, Andrija Protić. Posebnom diplomom za izuzetne rezultate postignute u oblasti filozofije i izrazito angažovanje u vannastavnim aktivnostima tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađena je učenica IV-2, Danica Karamarković. Posebnom diplomom za izrazito angažovanje u vannastavnim aktivnostima tokom srednjoškolskog obrazovanja, nagrađena je učenica IV-1, Anđela Dragojević. Gimnazija Vrnjačka Banja, proglasila je đakom generacije za školsku 2018/2019. godinu, učenika koja se podjednakim angažovanjem istakao na svim takmičenjima i prirodne i društvene grupe predmeta, učenika IV-3, Petra Stojkovića.

Finale takmičenja iz matematike "Kengur bez granica 2019"

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, 9. juna 2019. godine, održano je finale takmičenja u matematici "Kengur bez granica 2019", za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije. 
Našu školu je predstavljao učenik 1. razreda, Kosta Župac, čiji je predmetni nastavnik matematike Brankica Prodanović. 

Treća nagrada na 41. Matematičkoj olimpijadi učenika srednjih škola

Na osnovu pristiglih rezultata sa 41. Matematičke olimpijade učenika srednjih škola (ekipno Državno takmičenje), održane 18. maja 2019. godine, učenik 4. razreda naše škole, Petar Stojković, osvojio je 3. nagradu u kategoriji učenika 4. razreda. 
Predmetni nastavnik matematike je Slavoljub Čkrebo.

50-godišnjica neprekidnog rada

Iz istorije Gimnazije

Obaveštenja

Одабрани уџбеници 2019/2020.

 

Dokumenti:
Odabrani udžbenici 19.-20. HOT
Datum 21-06-2019 09:05:26 Veličina Dokumenta 67.53 KB Download 426 Download

Промена смене

У понедељак 16.09.2019.год. је промена смене. Наредне две недеље настава у Гимназији ће се одвијати у ПРЕПОДНЕВНОЈ смени.

 

Twitter nalog Gimnazije

Najnovije vesti sa sajta škole od sada možete pratiti i preko Twittera. 

Gimnazija Vrnjačka Banja @news-gvb

 

Koliko do zvona?

Pre podne

1. čas 07:30 - 08:15
2. čas 08:20 - 09:05
3. čas 09:25 - 10:10
4. čas 10:15 - 11:00
5. čas 11:05 - 11:50
6. čas 11:55 - 12:40

Posle podne

1. čas 13:30 - 14:15
2. čas 14:20 - 15:05
3. čas 15:25 - 16:10
4. čas 16:15 - 17:00
5. čas 17:05 - 17:50
6. čas 17:55 - 18:40

Psiholog

Termini za razgovore sa učenicima koji se obrate za savet su svakog četvrtka u toku velikog odmora i u međusmeni. Po potrebi će se zakazivati i drugi termini.


Javne nabavke