Državno školsko prvenstvo u stonom tenisu 2018

Državno školsko prvenstvo u stonom tenisu za srednjoškollce, odžalo se 01. novembra  2018. u hali "Dragutin Tomašević" u Petrovcu na Mlavi.
Ženska ekipa naše škole je zauzela 16. mesto u generalnom plasmanu, a u pojedinačnom plasmanu učenica 2. razreda naše škole Dejana Gudžić zauzela je 8. mesto. Predmetni nastavnik fizičkog vaspitanja, mentor, zadužen za rad sa članicama stonoteniserske ekipe je Nenad Đurakić.

Školsko takmičenje u okviru likovnog konkursa programa EU PRO za 2019. godinu „Srbija u EU - Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?

Uz podršku Evropske unije razvojni program EU PRO je otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština na temu „Srbija u EU - Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“ kako bi podstakao mlade da prepoznaju i na kreativan način predstave ono čime će Srbija sa društvenog, kulturnog i privrednog aspekta doprineti Evropskoj uniji.
Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavlja zadatak da razmišljaju o aktivnoj ulozi Srbije u procesu evropskih integracija i da, imajući u vidu našu bogatu istoriju, tradiciju, kulturno nasleđe ali i savremeno društvo koje živi i promoviše ključne evropske vrednosti, predstave one kvalitete kojima će Srbija obogatiti Evropsku uniju.
Najbolji radovi po oceni žirija naći će se na stranicama kalendara EU PRO-a za 2019. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. Shodno propozicijama konkursa, organizovano je interno, školsko takmičenje učenika Gimnazije Vrnjačka Banja 09. novembra 2018. godine u vidu izložbe likovnih radova učenika. Petoro najboljih će izvojevati pravo da predstavljaju školu na završnoj manifestaciji i priliku da se bore za jednu od vrednih nagrada.
Organizator, koordinator i realizator Školskog takmičenja je nastavnik likovne kulture Biljana Marković Kraguljac.

Evropska nedelja programiranja (Europe Code Week) 6-21. oktobar 2018.

U želji da se učenicima naše škole približi programiranje, u četvrtak, 18. oktobra 2018. godine u kabinetu Računarstva i informatike, održano je predavanje/radionica „Kad porastem biću kengur programer“. Kroz praktičan rad učenici su mogli da iz prve ruke probaju nekoliko interesantnih načina programiranja na Internet portalima: Scratch, Code, Karel the Robot, Codecademy, Dabar, Petlja... Predavači su bili nastavnici informatike Marina Čeperković i Srđan Kušaković.

 

Rezultati konkursa “Čas za ugled 4” (2018)

Izdavačka kuća „Eduka“ iz Beograda četvrtu godinu zaredom raspisuje nagradni konkurs „Čas za ugled“, namenjen nastavnicima, za najbolje pripreme uglednih časova u osnovnoj i srednjoj školi.
Nagrađeni radovi se objavljuju na Edukinom sajtu, kao i u posebnom, štampanom izdanju „Čas za ugled 4“.
U kategoriji retorika i besedništvo, nagrađen je rad Nataše Raspopović, nastavnika srpskog jezika i književnosti, zaposlene u Gimnaziji Vrnjačka Banja, na temu „Začeci besedništva – besedništvo starog veka“. Čas je realizovan u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kraljevu.

Prvo mesto na Okružnom takmičenju iz stonog tenisa

U sali Osnovne škole “Dimitrije Tucović” u Kraljevu, u petak, 19.10.2018. godine, sa početkom u 9 časova, održano je Okružno takmičenje u stonom tenisu za učenike srednjih škola sa teritorije Raškog okruga.
Učenice naše škole su ostvarile sledeći plasman:
pojedinačno: Dejana Gudžić II/1 - I mesto.
ekipno: Dejana Gudžić II/1 i Jana Dimitrijević I/4 - I mesto ekipno.
Pravo da našu školu predstavljaju na Republičkom takmičenju u stonom tenisu ostvarila je Dejana Gudžić u pojedinačnoj konkurenciji, kao i ženska ekipa naše škole u sastavu Dejana Gudžić i Jana Dimitrijević.
Nastavnik zadužen za rad sa učenicama je Nenad Đurakić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

Maturska ekskurzija 2018, “Stojte galije carske”

Spoj tradicije, običaja i kulture koji se prožimaju između srpskog i grčkog naroda, dokazao se i kroz realizaciju petodnevne maturske ekskurzije učenika Gimnazije Vrnjačka Banja, realizovane u period od 8. do 12. oktobra 2018. godine. Učenici završnog razreda Gimnazije, zajedno sa odeljenjskim starešinama četvrtog razreda (Nataša Perović Dimitrijević, mr Dragoslav Đurović, Slavoljub Čkrebo, Marina Čeperković) i direktorkom škole (Dojna Stodić), pohodili su istorijska, kulturna i znamenita mesta Grčke na ovom petodnevnom putovanju.
Učenici su imali priliku da se upoznaju sa lepotama Soluna, prošetaju najmodernijom i najdužom ulicom, da uvide vrednost istaknutih  spomenika u ovom gradu: Galerijusov slavoluk, Rotonda, Bazilika Sv. Dimitrija, crkva Svete Sofije, spomenik Aleksandru Velikom, Bela Kula. Posebno valja napomenuti posetu Zejtinliku, savezničkom groblju iz I svetskog rata.
Gradić Kalambaka i nepristupačne stene koje štrče iz ravnice, otkrile su duhovnu vrednost i lepotu jer su na njihovim vrhovima sagrađeni manastiri Meteori (u prevodu „visoko lebdeći“ što postaje očigledno već na prilazu). Na visokim, glatkim i uspravnim stenama koje se uzdižu iz doline Tesalije u 14. i 15. veku sagrađeni su manastiri. Manastir Veliki Meteori, na steni visokoj 623 metra, najveći je i najviši, a isposnička pećina njegovog osnivača može se i danas posetiti.
Na ostrvu Vido, spomen – kosturnici, uz stihove "Tamo daleko", učenici su odali počast junacima albanske golgote, obišavši spomenik borcima Drinske divizije. Po povratku sa ostrva Vido bacili su venac u "Plavu grobnicu", a na ostrvu Krfu su posetili Srpsku kuću, spoznavši golgotu iz Prvog svetskog rata, veliki poduhvat srpskih vojnika koji su uspeli da poraz pretvore u pobedu. Posle toga je usledio obilazak crkve sv. Spiridona, šetnja starim gradom i panoramsko razgledanje u pratnji vodiča: gradske zidine, Vizantijska tvrđava, gradska većnica, trg Dimarhio, parlament, čuveno šetalište Spijenada, park, anglikanska crkva Sv. Đorđa, a usledila je i poseta Guviji, mestu iskrcavanja srpskih vojnika 1916. godine.
Kako i dolikuje maturskoj ekskurziji, bilo je ovo lepo druženje, nezaboravno putovanje i prilika da se spoje istorija, tradicija i kultura dvaju naroda.

Filozofija i književnost idu zajedno I nagrada na konkursu za kratku priču, mr Dragoslav Đurović, profesor filozofije

Porodica književnika Vukašina Conića (autora romana “Daleki beli putevi”, “Pre zore”; zbirke priča “Ukus zemlje” i “Spomen”),  u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom raspisala je deveti konkurs za kratku priču (neobjavljene, originalne priče svih žanrova, napisane na srpskom jeziku).
Na konkurs je pristiglo 249 priča 158 autora. Žiri u sastavu mr Biljana Mičić, Cvetana Radivojević i Dragan Radović, profesori književnosti, doneli su sledeću odluku:
prva nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, pripala je mr Dragoslavu Đuroviću iz Vrnjačke Banje za priču „Negde se moramo zaustaviti“ (šifra „Organon“).
Svečana dodela nagrada će se održati u subotu, 17. novembra 2018. godine u 12 časova u Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra.

Završna manifestacija III Foruma pacijenata “Progovori i ti”

U nedelju 16. septembra, sa početkom u 17 časova, na Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji, održan je prigodni program povodom završetka Trećeg foruma pacijenata „Progovori i ti“, koji je rezultat višemesečnog rada predstavnika udruženja sa stručnjacima za javni i medijski nastup iz Instituta Main Point. Svi govornici su prošli kroz obuku koja obuhvata rad na artikulaciji izraza, govoru tela, kao i stilistici govora.
Završnica Trećeg Foruma pacijenata “Progovori i ti” proizilazi kao rezultat saradnje Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori” iz Beograda i Ženskog centra „Milica” iz Vrnjačke Banje. Projekat je realizovan uz podršku RTS i Ministarstva zdravlja Republike Srbije u sklopu nacionalne kampanje “Rak je izlečiv”.
Svojim prisustvom, doprinos i podršku ovoj manifestaciji dali su i učenici I razreda naše škole koji, u okviru izbornog predmeta “Zdravlje i sport”, obrađuju problematiku uzroka, lečenja i borbe protiv raka.

Prva promotivna aktivnost Matf-a u novoj školskoj godini

Nekadašnji učenik naše Gimnazije, sada student PMF-a, I program, Aleksandar Jakovljević održao je 12. septembra uspešnu prezentaciju u svojoj bivšoj skoli i podelio promo materijal učenicima zainteresovanim za studije na Prirodno-matematičkom fakultetu.
Uz pomoć Bratislava Dačevića, takođe bivšeg učenika naše škole i studenta II godine na PMF-u, Aleksandar je učenicima IV razreda, na inovativan i interesantan način dočarao sve pogodnosti koje pružaju naučne discipline, uz poseban osvrt na to kako mu je predznanje stečeno u Gimnaziji omogućilo da se bolje snađe u novonastalim problemskim situacijama.

 

 

Međunarodni dan fizioterapeuta

Plato kod Termomineralnog kupatila bio je 7. septembra ispunjen velikim brojem vežbača svih uzrasta, a povod je bio tradicionalno obeležavanje Međunarodnog dana fizioterapeuta. Javni čas vežbanja koji je organizovala Specijalna bolnica „Merkur“ imao je slogan – „Pokretom do zdravlja“.
Nesvakidašnji čas posvećen opštem zdravlju vodili su fizioterapeuti i diplomirani profesori fizičkog vaspitanja SB „Merkur“, kao i glavni terapeut Nataša Miličić.
Učesnici javnog časa bili su pacijenti i gosti SB „Merkur“, gosti iz drugih vrnjačkih hotela, zaposleni SB „Merkur“, učenici osnovnih škola u Vrnjačkoj Banji i Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika, sportski klubovi i nevladine organizacije, kao i učenici 1. i 4. razreda naše Gimnazije.

 

 

Obaveštenja

Одабрани уџбеници за школску 2018/19.годину

 

Dokumenti:
Odabrani udžbenici 18.-19. HOT
Datum 21-08-2018 13:05:26 Veličina Dokumenta 58 KB Download 215 Download

Промена смене

У ПОНЕДЕЉАК 12.11.2018. године је државни празник и настава се неће реализовати. У УТОРАК 13.11.2018. године је промена смене. Наредне две недеље настава у Гимназији ће се одвијати у ПОСЛЕПОДНЕВНОЈ смени. У СРЕДУ 14.11.2018. године настава ће се одвијати по распореду од понедељка.

 

Koliko do zvona?

Pre podne

1. čas 07:30 - 08:15
2. čas 08:20 - 09:05
3. čas 09:25 - 10:10
4. čas 10:15 - 11:00
5. čas 11:05 - 11:50
6. čas 11:55 - 12:40

Posle podne

1. čas 13:30 - 14:15
2. čas 14:20 - 15:05
3. čas 15:25 - 16:10
4. čas 16:15 - 17:00
5. čas 17:05 - 17:50
6. čas 17:55 - 18:40

Psiholog

Termini za razgovore sa učenicima koji se obrate za savet su svakog četvrtka u toku velikog odmora i u međusmeni. Po potrebi će se zakazivati i drugi termini.


Javne nabavke