"Pesnikovanje" - Međunarodni dan poezije

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana poezije, u utorak 21. marta 2023. godine sa početkom u 19 časova, u Zamku Belimarković u Vrnjačkoj Banji je održano pesničko veče iz projekta „Pesnikovanje“. Izborom iz srpske i svetske poezije, kao i svojom poezijom, predstavili su se učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vrnjačke Banje. Da se predstavi široj javnosti pripremilo se 109 učesnika, među kojima se našlo i 5 učenika naše škole. Sa njima su kao mentorke  radile nastavnice srpskog jezika i književnosti Tijana Matić, Andrijana Matović Radonjić i Danijela Brđović.

Kaligrafsko-likovne radionice

U toku februara i marta meseca, obogaćen jednosmenski rad kaligrafsko-likovne radionice ostvarivao se kroz niz priprema i ispisa citata za konkurs "Svetosavlje i naše doba". Ukrašavane su podloge, vežbala se inicijalna slova, ponavljalo se i vežbalo ispisivanje tekstova ponuđenih na konkursu. Učenici prvog razreda su uspeli da do predviđenog roka  savladaju osnove i da svako od njh priloži jedan kompletan rad. Sanja Orlović, Miljana Todorović, Marko Nikolau i Veljko Džamić su ispunili uslove da se njihovi radovi izdvoje i pošalju na pomenuti konkurs. Nastavnica koja je zadužena za ovaj oblik jednosmenskog rada je Biljana Marković Kraguljac.

 

Magdalenin rad u Galeriji SANU

Povodom održavanja manifestacije Nedelje svesti o mozgu sa temom "Strah-pokretačka sila u prirodi", učenica II-2, Magdalena Lazović, učestvovala je likovnim radom. U Galeriji nauke i tehnike SANU bio je i izložen i njen rad sa temom "Ko se boji------još?"
 

"Kengur bez granica 2023"

I ove školske godine učenici naše škole učestvovali su na Međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica". Takmičenje je održano 16.03.2023. u prostorijama naše škole.

Zanimljive matematičke i logičke zadatke rešavalo je 17 učenika naše škole. Izazov je bio za 90 minuta rešiti 30 zadataka. Ni ove godine nisu izostali prigodni pokloni za takmičare. 

Preliminarni rezultati se očekuju 16. aprila.

 

Obeležen Međunarodni dan matematike

U kalendaru značajnih datuma 14. mart se obeležava kao Međunarodni dan matematike. Ljubitelji matematike već više od 30 godina ovaj dan proslavljaju i kao dan broja Pi. Svoj skromni doprinos obeležavanju ovog dana dali su i učenici naše škole sa predmetnim nastavnicama Marijom Stojanović i Brankicom Prodanović u okviru aktivnosti vezanih za obogaćeni jednosmenski rad. Prisutni su upoznati sa kratkim istorijatom matematike, kao i najznačajnijim matematičkim imenima, nakon čega su odgledali video o broju Pi.
Na kraju su prisutni učenici I-3 i II-3 odeljenja radili matematički kviz (kahoo).

Kutak za prirodnjački trenutak

Tokom prethodnih školskih godina, u prostorijama škole je realizovan projekat „Nauk nije bauk“, prvo u učionicama, a potom u fiskulturnoj Sali, a ove školske godine, ovaj mini festival nauke se realizovao u novoj školskoj zgradi u petak, 10. marta tekuće godine, pod nazivom “Kutak za prirodnjački trenutak”. Gosti naše škole i ovog projekta bili su osnovci, učenici škola sa teritorije naše opštine, koji su zajedno sa svojim nastavnicima uživali u nesvakidašnjim prizorima, izvođenju uživo ogleda iz hemije, fizike i biologije. Veliki broj prisutnih učenika i nastavnika još jednom je demantovao tvrdnju da je nauka bauk, a u ogledima iz hemije, fizike i biologije podjednako su uživali i članovi sekcija naše škole, kao i svi zainteresovani. Članovi sekcija prirodne grupe predmeta (hemija, fizika, biologija) izveli su više nego zanimljive oglede koji su izazvali opšte oduševljenje prisutnih, ogled kameleon, ogled zmija, ogled egipatska noć, ogledi sa tečnim azotom, ogled hemijski svitac i drugi. Valja napomenuti da je njihov napor i svesrdno zalaganje praćeno mentorskim radom njihovih nastavnika. U organizaciji ove manifestacije  učestvovali su svi članovi stručnog veća prirodne grupe predmeta: Biljana Marković Gočanin i Jelena Čolić, nastavnice hemije, Nataša Perović Dimitrijević i Gorica Končar, nastavnice biologije, kao i Jasmina Biserčić, nastavnica fizike i Bojan Mijajlović, nastavnik fizike. Pomoć u realizaciji ove manifestacije su pružili Danijela Brđović i Oliver Miljković, svako u svom domenu. Celokupan projekat je realizovan u okviru obogaćenog jednosmenskog rada. Ovaj “naučni dan” je takoreći prerastao u školsku tradiciju, jer pokazuje lepšu stranu nauke, ali i popularizuje gimnazijsko obrazovanje. Učenici naše škole su dostojanstveno i dosledno potvrdili, prikazali i dokazali da su deca prirodno naučnici, jer su davno pre nas neki umniji ljudi već istakli da lukavi preziru nauku, priprosti joj se dive, a mudri se njome koriste.

Opštinsko takmičenje iz istorije

Opštinsko takmičenje iz istorije je održano 11. marta 2023. godine za učenike srednjih škola sa teritorije naše opštine. Na Okružni rang takmičenja su se plasirali sledeći učenici:
U 1. razredu: Sanja Orlović i Elena Stojanović.
U 2. razredu: Nikola Stojković, Andrija Glavčić i Aleksa Župac.
U 3. razredu: Luka Glogovac, Minja Stajković, Mina Milenić i Višnja Volarević.
U 4. razredu: Filip Bogićević.
Predmetni nastavnici istorije su Ivana Radivojević i mr Dragan Paripović.

Misliša – Nacionalno matematičko takmičenje

Misliša je nacionalno matematičko takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola (svi razredi), koje od 2006. godine organizuje Matematičko društvo "Arhimedes" iz Beograda. Takmičnje Misliša ima dva nivoa: osnovni nivo i republičko finale. Takmičenje na osnovnom nivou održava se drugog četvrtka u martu svake godine, istovremeno u svim prijavljenim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
Takmičenje je ove školske godine sprovedeno u svim prijavljenim školama 9. marta 2023. godine. Na takmičenju je učestvovalo 35 učenika naše škole u sva četiri razreda. Predmetne nastavnice
matematike su Mara Stevanović, Brankica Prodanović i Marija Stojanović. MD "Arhimedes" je ove školske godine po osamnaesti put organizovalo masovno matematičko takmičenje, pokrenuto je po uzoru na takmičenje "Kengur". Ime "Misliša" je sasvim prikladno, jer ono odražava suštinu ovog nacionalnog masovnog matematičkog takmičenja. Kod "Misliše" matematika je lepa!

Program Finansijska pismenost

Kroz program Finansijska pismenost, 500 učenika iz 13 srednjih škola u 12 gradova u Srbiji naučiće kako da donesu pametne finansijske odluke i zašto je važno da razumeju sve pojmove iz sveta bankarstva, telekomunikacija i osiguranja.
Sa učenicima će raditi poslovni mentori iz kompanija A1 Srbija, Banca Intesa, Mastercard, OTP banka Srbija, Mts i Wiener Städtische osiguranje - Srbija, a podršku će pružati Grupa za obrazovanje koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.
U ponedeljak, 27. februara 2023. g, u Nordeusu, spojili su se nastavnici i poslovni mentori kako bi zajedno prošli kroz programski materijal i pripremili se za ulazak u učionice, a u martu će sprovođenje programa Finansijska pismenost početi u školama širom Srbije.
Na radionici Finansijska pismenost su učestvovali predstavnici naše škole Biljana Marković Gočanin i Oliver Miljković, a poslovni mentori učenicima će biti iz Mastercard–a.

 

Okružno takmičenje iz engleskog jezika

Okružno takmičenje iz engleskog jezika za učenike srednjih škola sa teritorije Raškog okruga, održano je 4. marta tekuće godine u Medicinskoj školi u Kraljevu.
Anđela Nikolić, učenica IV-4, osvojila je 3. mesto. Predmetni nastavnik engleskog jezika je Katarina Romanov.

Обавештења

Одабрани уџбеници 2022/2023.

 

Dokumenti:
pdf.png Одабрани уџбеници 22/23 HOT
Datum 28-06-2022 08:05:26 Veličina Dokumenta 1.27 MB Download 754 Download

Информатор о раду

Информатор о раду Гимназије можете преузети овде: 

Информатор о раду

 

Испитни рокови за ванредне ученике

ИСПИТНИ РОКОВИ ШКОЛСКE 2022/23. ГОДИНE

ОКТОБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 01.10. - 04.10.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 14.10. - 18.10.
ДЕЦЕМБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 28.11. - 02.12.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 12.12. - 16.12.
ФЕБРУАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 06.02. - 10.02.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 20.02. - 24.02.
АПРИЛСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 03.04. - 07.04.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 24.04. - 28.04.
МАЈСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 08.05. - 12.05.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 22.05. - 26.05.
АВГУСТОВСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 03.07. - 07.07.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 21.08. - 31.08.

Време реализације часова

 

1. час 08:00 - 08:45
2. час 08:50 - 09:35
3. час 09:55 - 10:40
4. час 10:45 - 11:30
5. час 11:35 - 12:20
6. час 12:25 - 13:10
7. час 13:15 - 14:00

 

 

Психолог

Термини за разговоре са ученицима који се обрате за савет су сваког четвртка у току  одмора. По потреби ће се заказивати и други термини.