Radionica i obuka prve pomoći

U subotu 26. novembra 2022. g. u svečanoj sali Gimnazije je realizovana radionica i obuka prve pomoći na kojoj su učestvovali učenici prvog i drugog razreda.
Radionicu su, u okviru obogaćenog jednosmenskog rada, realizovali nastavnici: Nataša Perović Dimitrijević, Jasmina Biserčić, Jelena Čolić, Gorica Končar i Ivan Burmaz u saradnji sa predstavnicima Doma zdravlja, koji su bili i edukatori.

Okružno takmičenje u plivanju

Okružno takmičenje u plivanju učenika osnovnih i srednjih škola održano je 22. novembra 2022. godine u bazenu hotela "Breza" u Vrnjačkoj Banji. Svoje učešće su uzeli i učenici naše škole, a osvojeno 1. mesto u kategoriji, automatski znači i plasman na dalji, Republički rang takmičenja.

Shodno propozicijama, plasman na Republičko prvenstvo su izvojevali sledeći učenici naše škole:
I i II razred
devojke - slobodan stil
    1. mesto: Lenka Manojlović, učenica I-1
dečaci - delfin
    1. mesto: Petar Novoselac, učenik II-3
III i IV razred
slobodan stil - dečaci
    1. mesto: Vanja Čeperković, učenik III-3
prsno - devojke
    1. mesto: Milica Trifunović, učenica III-3
leđno - devojke
    1. mesto: Tijana Marković, učenica III-3
delfin - dečaci
    1. mesto: Miloš Stanojević, učenik III-3
Vođe ekipe su nastavnici fizičkog vaspitanja Nenad Đurakić i Ivan Burmaz.

Likovni konkurs „Ušteda energije za zdraviju planetu“

Komisija za sprovođenje likovnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola Opštine Vrnjačka Banja raspisala je literarni konkurs na temu „Ušteda energije za zdraviju planetu“ (na temu energetske efikasnosti). Konkurs je bio namenjen učenicima Raškog i Moravičkog okruga, a organizovao se u okviru projekta "Unapređenje energetske efikasnosti zgrade opštinske uprave u Vrnjačkoj Banji" koji finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije preko programa EU PRO Plus.
Na konkursu su učestvovali i učenici Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, čiji je mentor bila nastavnica likovne kulture Biljana Marković Kraguljac.
Prema preliminarnim rezultatima, naši učenici su ostvarili sledeće rezultate:
 - u I razredu, 2. mesto je osvojio Danijel Cvetković,
 - u II razredu, 1. mesto je osvojila Magdalena Lazović, a 3. mesto Sara Pantić,
 - IV razredu, 1. mesto je osvojio Veljko Pribaković, 2. mesto Ana Račić, a 3. mesto Željko Jugović.

Kriterijum za izbor najuspešnijih likovnih radova dobijen je brojem glasova publike putem društvene mreže Facebook.
Za svaki učenički razred, izabranim prvoplasiranim, drugoplasiranim i trećeplasiranim radovima biće dodeljene nagrade:
   1. po 1 tablet računar za prvoplasirane likovne radove,
   2. po 1 bluetooth zvučnik za drugoplasirane radove,
   3. po 1 par bluetooth slušalica za trećeplasirane radove.

Osvojeno 3. mesto na takmičenju u prezentaciji poslovnih ideja na „Danima edukativnosti mladih preduzetnika“

„Takmičenje mladih inovatora do 17 godina u inovaciji njihovih sagledavanja budućnosti ka preduzetništvu“, u organizaciji Saveza pronalazača Srbije i Opštine Vrnjačka Banja uz podršku Raškog upravnog odbora, Školske uprave Kraljevo, Kancelarije predsednika Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, Ministarstva za rad i socijalna pitanja, kao i Gimnazije Vrnjačka Banja, škole domaćina ovoga skupa, održano je 15. i 17. novembra 2022. u svečanoj Sali naše škole.
Idejni tvorac ove manifestacije je Savez pronalazača Srbije. Kako je rekao predsednik ovog saveza Hadži Slobodan Bata Simić, poenta ovog druženja je kako učenici vide sebe posle, a ne za vreme školovanja, koje su to njihove ideje i kako bi ih oni plasirali u budućnosti. Petočlane ili šestočlane ekipe zajedno sa mentorom profesorom, činili su učenici osmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednje. Biznis planovi pravljeni su iz 4 oblasti: IT sektor, privreda, turizam i zdravstvo.
Svoje ideje i biznis planove predstavilo je 18 timova iz Tutina, Raške, Novog Pazara, Kraljeva, Trstenika i Vrnjačke Banje. Učestvovali su učenici 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola, oko 120 učesnika.
Prvog dana manifestacije „Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora“ održana je radionica na kojoj je učenicima predstavljeno šta je to biznis plan i kako se on piše. Narednog dana svaka ekipa je pisala svoj biznis plan koji su prezentovali pre same dodele nagrada za prva tri osvojena mesta. Radeći u timu, uz pomoć mentora, trudili su se da smisle i predstave nešto čega u okruženju nema, a što bi bilo korisno.
Prvo mesto za najbolje osmišljen biznis plan pripalo je učenicima Gimnazije u Raški. Na drugo mesto su se plasirali učenici Osnovne škole „Meša Selimović“ iz Novog Pazara, a treće mesto je pripalo ekipi Gimnazije u Vrnjačkoj Banji.  
Za najbolje besednike proglašeni Dunja Antonijević, Adna Jašarević, Marko Nikolau i Dimitrije Dmitrović.
Priznanja su pripala i lokalnim samoupravama koje su podržale takmičenje Tutinu, Raški, Novom Pazaru, Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji. Povelje za podršku manifestaciji uručene su i Školskoj upravi Kraljevo i rukovodiocu Školske uprave, Bojani Milosavljević, Raškom upravnom odboru, kao i načelniku Nebojši Simoviću. Opštini Vrnjačka Banja kao suoraganizatoru takmičenja su dodeljena tri priznanja.
Članove tima Gimnazije u Vrnjačkoj Banji su činili učenici 1. razreda: Jana Ignjatović, Ana Ristić, Marko Nikolau, Nikola Jevtić i Pavle Petrović. Nastavnik mentor je Slađana Opačić. Oni su osmislili projekat pametnih (senzorskih) naočara pog nazivom „G - 06“.
Sem diploma koje su uručene direktorki škole Dojni Stodić, Gimnaziji Vrnjačka Banja, nastavniku mentoru, Slađani Opačić, kao i diploma za najboljeg govornika (Marko Nikolau), ekipi naše škole je uručen i zlatnik sa likom belog anđela, koji ostaje u trajnom vlasništvu škole.
Osim učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Raškog okruga i učenika iz Trstenika, ovom takmičenju prisustvovali su načelnici Raškog okruga i Školske uprave, predstavnici lokalnih samouprava, kao i direktori, profesori i nastavnici obrazovnih ustanova.

 

 

U slavu besmrtnog Andrićevog lika i dela

Učenici dodatne nastave srpskog jezika i književnosti koju realizuje nastavnica Andrijana Matović Radonjić, pripremili su program povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Iva Andrića, pokazavši veliko interesovanje za učestvovanje u realizaciji aktivnosti na temu Andrićevog lika i dela.
U školskoj biblioteci, u sredu, 9. novembra, realizovan je književnoumetnički omaž liku i delu Iva Andrića. Učestvovali su učenici II, III i IV razreda Gimnazije koji pohađaju časove dodatnoga rada i sekcija.
Program se sastojao iz audio i video zapisa RTV Beograda, putem kojih su se prisutni upoznali sa nekim važnim (auto)biografskim momentima koji su doprineli da Andrić postane tako velika književna figura ovih naših prostora.
Učenici IV razreda su imali zadatak da istraže roman "Na Drini ćuprija" pomoću lingvističke metode konceptualizacije i pokazali kako se na kreativan način može pristupiti proučavanju romana.
U muzičkom delu, učenici sekcije su izveli sevdalinku "Kad ja pođoh na Bembašu" i melodiju "Marš na Drinu", koje su se čule 1961. godine u Stokholmu kada je Andrić primao Nobelovu nagradu, podsetivši prisutne na ovaj važan događaj za našu književnost.
Likovni radovi koji su privukli pažnju su urađeni na teme: most na Drini, lik Andrića rađen tušem, kao i pano - Put do Nobelove nagrade Iva Andrića.
Sem nastavnice srpskog jezika i kniževnosti koja je realizovala ovu aktivnost, svoj doprinos u sferi učeničkih likovnih radova, dala je nastavnica likovne kulture, Biljana Marković Kraguljac, a za muzički deo je bio zadužen nastavnik muzičke kulture Igor Matić.

Završnica projekta "Mladi i obrazovani za našu Banju"

U sredu 02.11.2022. godine u velikoj sali Skupštine opštine Vrnjačka Banja održao se završni događaj u okviru projekta "Mladi i obrazovani za našu Banju". Projekat je realizovala neprofitna organizacija "New renesans" iz Beograda, a podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
U prvom delu događaja održana je obuka za mlade na temu Diplomatije i protokola, kao i o značaju volonterizma. Na završnoj svečanosti su dodeljene diplome učesnicima o završenoj obuci, kao i zahvalnice saradnicima među kojima je i Gimnazija iz Vrnjačke Banje. Obuci su prisustvovali učenici završnog razreda naše škole zajedno sa nastavnikom francuskog jezika i građanskog vaspitanja Oliverom Miljkovićem.

Reci plastici „Ne, hvala!“

U okviru obogaćenog jednosmenskog rada, realizovan je projekat Reci plastici „Ne, hvala!““. Projekat je realizovala nastavnica hemije Biljana Marković Gočanin, a nastao je kao odraz entuzijazma učenika Gimnazije koji su početnu ideju sproveli u delo.
U okviru projekta su realizovana kreativna rešenja:
- cegeri za višestruku upotrebu, napravljeni od eko bezbednog materijala,
- akcija prikupljanja plastike, čiji je cilj čišćenje naše lokalne okoline,
- korišćenje plastičnih flaša za izradu taburea.
Slogan celokupnog projekta je „budite deo rešenja, a ne zagađenja“, jer ovu planetu svi čuvamo.
Projekat je realizovan u više faza i trajao je u skladu sa zadatim ciljevima. U projektu su učestvovali učenici različitih odeljenja, od 1. do 4. razreda naše škole.
Kreativna rešenja su prezentovana na banjskom trgu, u nedelju 23. oktobra 2022. godine i tom prilikom su učenici delili flajere i prodavali izrađene cegere Vrnjčanima i gostima.
Završni deo projekta je realizan putem tribine u svečanoj sali naše škole u sredu, 26. oktobra 2022.

Poseta Međunarodnom sajmu knjiga

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju. Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Nakon 2 godine pauze, ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga je organizovan u poslednjoj nedelji oktobra, pod sloganom "povratak napisanih".

U cilju promovisanja znanja, učenja i knjige, a na preporuku Ministarstva prosvete, učenici naše škole su posetili Sajam knjiga na školski dan, u četvrtak 27. oktobra i uživali u šarenolikoj ponudi izdavača i izdavačkih kuća.

Radionica "Javni nastupi"

U organizaciji Centra za razvoj inovativnih delatnosti, u svečanoj sali naše škole je u četvrtak, 27. oktobra, održana radionica pod nazivom "Javni nastupi".
Gost predavač je bio predsednik svetske organizacije pantomimičara, glumac Marko Stojanović.
Cilj radionice je bio upoznavanje i ovladavanje tehnikama izrade prezentacija osobe koje zahteva moderno poslovanje. Radionici su prisustvovali učenici naše škole koji su uzeli učešće u diskusiji i demonstraciji.
 

Poslovni izazov 2022

Najbolja priprema za učenike koji žele da osnivaju učeničke kompanije je svakako takmičenje Poslovni izazov čiji koncept je tako sastavljen da predstavlja uvod u program Učenička kompanija. U dinamičnoj atmosferi, ovo jednodnevno takmičenje pruža učenicima priliku da razviju samopouzdanje, sposobnost kreativnog razmišljanja i timskog rada, kao i da ovladaju komunikacijskim i prezentacijskim veštinama.
Na početku takmičenja, timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavaju rešenje problema koji im je postavljen i uz pomoć poslovnih volontera kreiraju biznis planove koje na kraju dana prezentuju članovima žirija i publici. Najbolji dobijaju nagrade i plasiraju se na sledeći nivo takmičenja.
Svake školske godine, organizacija Dostignuća mladih realizuje četiri regionalna, jedno nacionalno, kao i međunarodno takmičenje za srednjoškolce zapadnog Balkana.
Srednjoškolci iz jugozapadne Srbije, preko 100 učenika, rešavalo je ovogodišnji izazov gde im je zadatak bio da osmisle proizvod ili uslugu koja će pomoći učenicima da zadrže svoju pažnju.
Poslovni izazov je ralizovan 20. oktobra tekuće godine u Preljini, a na istom je učestvovalo troje učenika IV-1 odeljenja naše Gimnazije: Ana Račić, Predrag Ratkovič i Jovan Kostić.
Drugo mesto osvojio je tim broj 19 koji je prezentovao ideju o proizvodnji emitera elektroimpulsa preko elektroda sa pumpicama radi stimuliranja mozga električnim talasima za poboljšanje i održavanje pažnje (“Pover Fokus”). Deo tima je Ana Račić, učenica naše škole, koju očekuje naredni nivo Takmičenja u februaru mesecu u Beogradu.

Обавештења

Одабрани уџбеници 2022/2023.

 

Dokumenti:
pdf.png Одабрани уџбеници 22/23 HOT
Datum 28-06-2022 08:05:26 Veličina Dokumenta 1.27 MB Download 673 Download

Информатор о раду

Информатор о раду Гимназије можете преузети овде: 

Информатор о раду

 

Испитни рокови за ванредне ученике

ИСПИТНИ РОКОВИ ШКОЛСКE 2022/23. ГОДИНE

ОКТОБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 01.10. - 04.10.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 14.10. - 18.10.
ДЕЦЕМБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 28.11. - 02.12.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 12.12. - 16.12.
ФЕБРУАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 06.02. - 10.02.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 20.02. - 24.02.
АПРИЛСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 03.04. - 07.04.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 24.04. - 28.04.
МАЈСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 08.05. - 12.05.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 22.05. - 26.05.
АВГУСТОВСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 03.07. - 07.07.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 21.08. - 31.08.

Време реализације часова

 

1. час 08:00 - 08:45
2. час 08:50 - 09:35
3. час 09:55 - 10:40
4. час 10:45 - 11:30
5. час 11:35 - 12:20
6. час 12:25 - 13:10
7. час 13:15 - 14:00

 

 

Психолог

Термини за разговоре са ученицима који се обрате за савет су сваког четвртка у току  одмора. По потреби ће се заказивати и други термини.