Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Jezik – najsavršenije sredstvo komunikacije – kao takav, verovatno je najvažnija komponenta nacionalnog identiteta ili identiteta jedne kulture. Ali, jezik nije samo to. Ako sa ovog opšteg, tj. kolektivnog plana pređemo na individualni, možemo zaključiti da je i svaki čovek u najvećoj meri određen jezikom koji koristi. U ovom slučaju, reč jezik može imati uže značenje: dakle ono koje se tiče svake individue, svakog od nas posebno – jer svako od nas ima „svoj“ jezik, izraze ili fraze koje ga odlikuju, po kojima je prepoznatljiv, i po kojima se razlikuje od drugih.
Međutim, maternji jezik, iako upućuje na mater, majku, nije baš u vezi s njom - maternji jezik nije jezik matere. To je jezik na kom smo progovorili, naš prvi jezik – jezik na kome sanjamo.
I baš zbog svega ovoga zaključujemo koliko je jezik moćan. On probija granice jedne nacije, države, kulture, a opet čuva identitet, sav je od identiteta – on je u stvari njegovo srce. Identitet identiteta.
A što je najzanimljivije i najlepše, jezik nije sebičan, jer dozvoljava ljudima da imaju i dva maternja jezika. Međunarodni dan maternjeg jezika jeste i jedan podsetnik na činjenicu da je čuvanje identiteta važno jer upravo ono omogućava razumevanje drugog, različitog – spajanje sa različitim. I najvažnije: samo takav odnos prema sebi, prema svom identitetu, može od nas stvoriti kosmopolite.
Prigodni plakat koji je istaknut na oglasnoj tabli u školi i u učionici srpskog jezika uradili su učenici II razreda uz pomoć nastavnice srpskog jezika i književnosti Danijele Brđović.

Prvo mesto na nagradnom konkursu "Moj kolaž govori francuski"

Marija Miletić, učenica I-3 odeljenja Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, osvojila je I nagradu na konkursu "Moj kolaž govori francuski". Katedra za romanistiku FILUM-a primila je 51 rad na likovnom nagradnom konkursu „Moj kolaž govori francuski 2023”/ « Mon collage parle français 2023 », sa temom Antoan de Sent-Egziperi: Mali princ / Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince. Prispeli radovi urađeni su ručnom ili kompjuterskom tehnikom. U konkurenciju za nagradu ušli su radovi koji ispunjavaju zahteve tehnike kolaža. Prema oceni stručnog žirija, I nagrada, vaučer od 5 000,00 dinara u knjižari „Vulkan”, pripala je gorepomenutoj učenici naše škole.
Mentor Oliver Miljković.

Realizacija prve radionice u okviru programa Finansijska pismenost

Gimnazija u Vrnjačkoj Banji je uključena u program Finansijska pismenost koju realizuje uz pomoć biznis mentora u saradnji sa organizacijom Dostignuća mladih iz Beograda. Program Finansijska pismenost pomaže učenicima srednjih škola da razumeju koliko je važno donositi pametne finansijske odluke. Program je prilagođen potrebama za finansijskom pismenošću učenika srednjih škola u Srbiji i osmišljen je tako da donese duh realanog poslovnog sveta u učionicu. Program se realizuje kroz 3 radionice. 
Učenici II-2 su na prvoj radionici, koja je održana u petak, 09.02.2024. godine u Mejkers Labu, učili kako da sastave porodični budžet. Nova znanja učenici su svladali uz pomoć biznis mentora Velibora Kalanovića, menadžera Generali Osiguranja Srbija. 
Radionice su organizovane i realizovane u okviru obogaćenog jednosmenskog rada, modula „Psihologija preduzetništva“.
 

Poseta proizvodnji porodične firme "Zrno zdravlja" u okviru modula izbornog predmeta Primenjene nauke 1

Prema planu i programu izbornog predmeta Primenjene nauke 1, modul Tehnologija hrane, učenici III-3 i nekolicina učenika III-1, u pratnji nastavnice zadužene za realizaciju programa pomenutog izbornog predmeta, Biljane Marković Gočanin, obavili su u utorak, 13. februara, posetu porodičnoj firmi "Zrno zdravlja" iz Novog Sela. "Zrno zdravlja" je firma osnovana 2009. god., namenjena za proizvodnju zdrave hrane, na prvom mestu, integralnog keksa, slanih grickalica i ovsenih kaša. Proizvodnja ove vrste proizvoda bazira se na korišćenju prirodnih sirovina, kao što su brašno od celog zrna pšenice, raži, ovsa, heljde i drugih žitarica, kao i svežeg voća sa obronaka Kopaonika i Goča, zatim raznih vrsta semenki i prirodnih zaslađivača. Žitarice se melju na sopstvenom mlinu koji ima prirodni kamen i tako samleveno brašno se tehnološkim postupkom zameša, sjedinjuje sa svežim voćem, ovsenim pahuljama, fruktozom, steviom i drugim  sirovinama, poluauomatski se oblikuje i zatim isušuje u roto pećima na minimalnoj temperaturi kako bi se dobio gotov proizvod koji sadrži što više hranljivih materija. Od palete proizvoda izdvajaju se keks sa malinom, višnjom, brusnicom, borovnicom i zelenom jabukom, keksići bez dodatog šećera sa šumskim voćem, narandžom i limunom, kao i lanena i bundevina spirala.  Osnovna odlika proizvoda firme "Zrna zdravlja" je što zdraviji i prirodniji proizvod sa smanjenom energetskom vrednošću. U proizvodnji se, pored pravila dobre higijenske prakse, primenjuje  HACCP sistem i drugi standardi koji su zakonska obaveza proizvođača hrane o čemu su svi detaljno bili informisani od strane vlasnika i tehnologa proizvodnje, Olivera Petrovića. Učenici su imali prilike da isprate jedan proizvodni proces proizvodnje keksa, da lično od inženjera prehrambene tehnologije čuju nešto više o ovom zanimanju, ali takođe i direktno u samoj proizvodnji da dožive kako izgleda jedan radni dan inženjera prehrambene tehnologije biljnih proizvoda, šta je to što čini lepotu ovog zanimanja, ali i vrste odgovornosti koje donosi ovaj poziv.
 

Istoriju valja pamtiti - “Milunka Savić – srpska heroina u Velikom ratu”

U organizaciji vrnjačkog Kulturnog centra i Odbora za obeležavanje značajnih datuma i godišnjica, a povodom Dana državnosti Republike Srbije i preznika Sretenje, u vrnjačkom bioskopu, tačno u podne 14. februara, izvedena je monodrama „Milunka Savić – srpska heroina u Velikom ratu“ u režiji Petra Stanojlovića i izvođenju Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.
Lična ispovest, u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu, odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…). Milunka je u Prvi balkanski rat otišla umesto brata, preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić. Kada je bila ranjena vojska je otkrila njenu tajnu, ali uprkos vojnim pravilima zadržali su je u jedinici. Milunka je nakon demobilizacije rodila devojčicu, usvojila tri kćerke, te othranila i odškolovala još trideset šestoro dece, radeći u Srbiji kao čistačica u banci, a noću šijući vojne uniforme.
Monodrama je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, a iste godine dobila je i nagradu “Zlatni vitez” na Međunarodnom festivalu u Moskvi.
Predstavu su sa pažnjom odgledali i učenici viših razreda Gimnazije u pratnji predmetnih nastavnika sociologije i istorije.

Dani nauke i inovacija - „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokrenulo je nacionalni projekat pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg će biti organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.
U okviru nacionalnog projekta, Ministarstvo zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizuje niz aktivnosti sa kvalitetnim sadržajem, koji će inspirisati celokupnu javnost da aktivno učestvuju u stvaranju i primeni inovativnih rešenja i naučnih dostignuća, bilo u privredi ili u svakodnevnom životu, kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.
Ova značajna inicijativa omogućava sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema, koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija. Dodatno, kroz demonstraciju podržanih inovativnih rešenja i naučnih rezultata, prisutni imaju priliku da na primerima dobre prakse otkriju put od ideje do realizacije.
Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama je organizovana širom Srbije svake druge nedelje, pa je tako u Sali vrnjačkog bioskopa, u utorak, 13. februara, red došao i na naše mesto.
Ovoj manifestaciji su prisustvovali i učenici III i IV razreda Gimnazije koji pohađaju izborne programe.

Opštinsko takmičenje iz matematike

U prostorijama Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, u subotu 10.02.2024., održano je Opštinsko takmičenje iz matematike. Učestvovalo je 17 učenika iz sva četiri razreda, a na Okružno takmičenje plasirali su se sledeći učenici:
I razred:
Stefan Giljača                    
Andrej Ilić                       
Anđela Erčević                   
Luka Burmaz                          
Ana Gočanin.                                          
II razred:
Miljana Žerađanin.           
III razred:
Nikola Stojković                 
Bogdan Topličić                  
Petar Novoselac                  
Vuk Kraguljac                         
Sofija Stojković.                 
IV razred:
Milica Trifunović           
Luka Glogovac                        
Miona Bošković                  
Miloš Stanojević               
Veljko Blagojević.
Predmetne nastavnice matematike: Mara Stevanović, Brankica Prodanović i Marija Stojanović.

Okružno takmičenje za odbojkašice

U Novom Pazaru se u utorak, 6. februara, održalo Okružno takmičenje za odbojkašice srednjoškolskog uzrasta. Učenice naše škole su se srčano i zdušno borile, osvojile 2. mesto, ali se, nažalost, nisu plasirale na dalji tok takmičenja jer se na isti direktno kvalifikuju samo prvoplasirane ekipe.
Nastavnik zadužen za žensku školsku odbojkašku ekipu je nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Nenad Đurakić. 

Novi broj časopisa "Vrnjački gimnazijalac"

"Vrnjački gimnazijalac" je časopis pokrenut u okviru izbornog programa Jezik, mediji i kultura.
Pred Vama se nalazi drugo izdanje časopisa, produkt sublimacije rada tokom prvog polugodišta ove školske godine.
https://online.anyflip.com/wbrfv/mhat/mobile/index.html

Opštinsko takmičenje Književna olimpijada

Opštinsko takmičenje u poznavanju književnosti, Književna olimpijada održalo se u subotu, 3. februara u prostorijama Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika. Na takmičenju su učestvovali učenici Gimnazije i Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika. Na sledeći, Okružni nivo takmičenja, koji će se realizovati u drugoj polovini marta, plasiralo se 4 učenika naše škole:
- u I razredu: Ana Đurović, predmetna nastavnica Tijana Matić, Sonja Mijatović i Dimitrije Dmitrović, predmetna nastavnica Danijela Brđović.
- u III razredu Anja Marković, predmetna nastavnica Tijana Matić.
Učenica III razreda, Magdalena Lazović, kao učesnica prošlogodišnjeg Republičkog takmičenja, ostvarila je pravo direktnog plasmana na Okružni nivo takmičenja. Predmetna nastavnica Tijana Matić.

Обавештења

Распоред полагања испита ванредних ученика

ФЕБРУАРСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКE 2023/24. ГОДИНE

ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА:

УТОРАК 20.02.2024. ГОД                08:00-ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК 

УСМЕНИ ДЕО ИСПИТА:

СРЕДА 21.02.2024. ГОД                  11:30-ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК   

ЧЕТВРТАК 22.02.2024. ГОД              10:45-УМЕТНОСТ И ДИЗАЈН                10:45-ЛИКОВНА КУЛТУРА

ПЕТАК 23.02.2024. ГОД                  11:30-МУЗИЧКА КУЛТУРА

Одабрани уџбеници 2023/2024.

 

Dokumenti:
pdf.png Одабрани уџбеници 23/24 HOT
Datum 28-06-2022 08:05:26 Veličina Dokumenta 1.31 MB Download 776 Download

Бесплатна припремна настава из математике за осмаке

 Реализација бесплатне припремне наставе из математике за осмаке је сваког уторка од 16.00 до 17.30 часова у просторијама Гимназије.

Информатор о раду

Информатор о раду Гимназије можете преузети овде: 

Информатор о раду

 

Испитни рокови за ванредне ученике

ИСПИТНИ РОКОВИ ШКОЛСКE 2023/24. ГОДИНE

ОКТОБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 02.10. - 06.10.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 16.10. - 20.10.
ДЕЦЕМБАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 27.11. - 01.12.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 11.12. - 15.12.
ФЕБРУАРСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 05.02. - 09.02.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 19.02. - 23.02.
АПРИЛСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 01.04. - 05.04.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 22.04. - 26.04.
МАЈСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 07.05. - 10.05.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 20.05. - 24.05.
АВГУСТОВСКИ
ДАТУМ ПРИЈАВЉИВАЊА: 01.07. - 05.07.
ДАТУМ ПОЛАГАЊА: 21.08. - 30.08.

Време реализације часова

 

претчас 07:10 - 07:55
1. час 08:00 - 08:45
2. час 08:50 - 09:35
велики одмор 09:35 - 09:50
3. час 09:55 - 10:40
4. час 10:45 - 11:30
5. час 11:35 - 12:20
6. час 12:25 - 13:10
7. час 13:15 - 14:00
8. час 14:05 - 14:50

 

 

Психолог

Термини за разговоре са ученицима који се обрате за савет су сваког четвртка у току  одмора. По потреби ће се заказивати и други термини.